Asociatia Femeilor din Mediul Rural Olga Sturza

Asociatia Femeilor din mediul rural Olga Sturdza


Locatie -sat Miroslava, comuna Miroslava, judetul Iasi


Scopul asociatiei este sustinerea unor activitati cu caracter social,cultural, profesional, economic si sportiv in randul femeilor din mediu rural; dezvoltarea si sustinerea mediului de business feminin din mediu rural, prin promovarea afacerilor conduse de femei si prezentarea modelelor de succes, oferirea de noi oportunitati pentru dezvoltarea afacerilor in randul femeilor. Asociatia are ca membre fondatoare un grup de femei din judetul Iasi, fiind infiintata in Miroslava si fiind inspirata de Olga Sturdza, personalitate feminina care a găzduit 150 de elevi la moșia din Păunești, iar în timpul primului război mondial, în 1917, a înființat Orfelinatul ”Principesa Olga M. Sturdza”, în conacul său de la Miroslava, care mai apoi, în anul 1936, devine Școala Agricolă.


Olga Sturdza (n. 27 septembrie 1884, satul Popești, județul Iași -d. 10 iulie 1971, Varengeville-sur-Mer, Franța) a fost o sculptoriță română, născută în familia Mavrocordat, ea era descendentă a domnitorilor fanarioți. Ea a înființat in timpul Primului Război Mondial Societatea pentru Ocrotirea Orfanilor de Război, prin care a adăpostit 340.000 de copii. Olga Sturdzda a fost și un artist plastic talentat. În anul 1924, ea a donat municipiului Iași,Monumentul Unirii, care a fost inaugurat în mai 1927, în prezența Reginei Maria. Sovieticii au dărâmat monumentul în anul 1947. Acum, în Iași există o replică a lui, în fața Universității de Medicină.


AsociatiaFemeilor din mediul rural Olga Sturdza este partener in proiectul  COOPERARE CU PRODUCĂTORII LOCALIPENTRU DEZVOLTAREA PACHETULUI ”ROADE ȘI MERINDE”, finantat prinPROGRAMUL NAȚIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ 2014-2020, Program finanțatde Uniunea Europeană și Guvernul României prin FONDUL EUROPEANAGRICOL PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ, submăsura sM16.4 din cadrul PNDR 2014-2020.  Alături de Local Hub srl, lider în prezentul proiect,parteneri sunt Asociatia Femeilor din Mediu Rural „Olga Sturza”,Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogalniceanu” Miroslava,Asociatia de Legume Fructe Prisacani, Persoana Fizica Autorizata Sacultanu Ion, Persoana Fizica Mihai Timofte.


Asociatia are rol de a identifica noi producatoare femei din comuna Miroslava si comunele vecine care sa se inscrie in platforma de promovare a produselor locale din lista prevazuta pentru pachetul„Roade si Merinde”, si sa promovezela nivelul comunității a consumului responsabil a produselor localedin proximitate, cu accent pe dezvoltarea economică locală și pesănătate publică (în sinergie cu efortul întreguluiparteneriat).


Asociatia Femeilor din mediul rural Olga Sturdza a organizat mai multe vizite in cadrul proiectului, incluzand vizita la palatul Olga Sturza, muzeul etnografic “Dumitru Bunea” ce include sectiile de unelte agricole pentru cultura mare; zootehnia în Moldova; Vizita continua in curtea liceului agricol Miroslava, care detine o ferma didactica de animale si alaturi un spatiu privat de gazduire si ingrijire cai de rasa. Se pot organiza si degustari de produse agricole create de liceeni, se poate achizitiona dulceata de morcovi si ardei iute, levantica, alte produse. Dela liceul agricol vizita continua in functie de sezon la un apicultor sau o ferma de legume sau o livada de ciresi din satele Vorovesti sau Ciurbesti ale comunei Miroslava. Ultima parte,cuprinzand vizita la stupi, ferma de legume sau livada de ciresi,implica o noua deplasare de la Miroslava in satele Vorovesti sau Ciurbesti, aflate la 10 -15 minute distanta de liceu, cu acordul fermierilor si prezentalor la orele agreate.


Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Mulțumim pentru abonare!
Ceva nu a funcționat. Mai încercați.