Asociatia de Legume Fructe Prisacani

Asociaţia de Legume-Fructe Prisăcani

Locatie -comunele Prisacani, Costuleni, Comarna, judetul Iasi

Ce vind la Roade si Merinde: legume si fructe de sezon, miere.

Asociaţia de Legume-Fructe Prisăcani s-a înființat în anul 2009,în satul Prisăcani, comuna Prisăcani, județul Iași. Numărulmembrilor fondatori a fost de 16, numărînd în anul 2012aproximativ 180 de membri cotizanți, legumicultori si detinatori delivezi din comuna Prisăcani, județul Iași, însă și din comuneleînvecinate – comunele Costuleni, Comarna, Golăiești, Ungheni,Țuțora, și alte comune din zonă. Multi dintre membri sunt sicrescatori de animale (oi, vaci, capre) sau cultiva cereale.


Asociaţia de Legume- Fructe Prisăcani a fost înfiinţata cu fiii satului. Au venit şi alţi fermieri din zonă. Pe fiecare membru l-am învăţat să se înscrie juridic în sistemul de impozitare – le-am făcut PFA sau întreprindere individuală –cum se face un plan de afacere, cum se ţine evidenţa. Apoi, am analizat alte asociaţii, am văzut unde greşeau ei, unde greşim noi, am fost la targuri – la Odorheiul Secuiesc, la Bucureşti, la Moldoviţa, în Basarabia. Prin targuri putem intra într-un circuit în piaţă. Acesta este scopul – să ajungem pe piaţă parteneri cantitativi şi calitativi, şi să putem sparge unele monopoluri.Piaţa nu te primeşte cu cîteva tone de marfă sau cu un marketing slab. Te elimină urgent. Noi trebuie să ajungem competitivi, la nivelul concurenţei.” ne impartaseste Constantin Chirila, secretar al asociatiei si producator local, fost primar al Comunei Prisacani.


Asociatia de Legume Fructe Prisacani oferă ceva ce fermierul nu poate obţine singur, fie că vorbim de pieţe, servicii, acces la tehnologie, capital, putere de negociere, economie de timp etc.,desigur, cu efect economic direct asupra fiecărui membru. Un prim beneficiu pe care asociația îl oferă este pe partea de distribuţie de legume proaspete. Astfel, legumicultorul se va putea ocupa cu mai multă atenţie de ferma lui. Un alt beneficiu va veni din partea de achiziţii de materii prime/materiale, fertilizatori, material săditor. În plus, asociația poate oferi acces mai facil la tehnologie sau la cunoştinţe, ori la servicii conexe de genul contabilitate primară pentru membrii cooperativei. Trebuie însă clar menţionat că beneficiile vin mână în mână cu responsabilităţile care sunt asociate poziţiei de membru. Şi aici ne referim la corectitudine, la respectarea angajamentelor de livrare, la transparenţă.” ne spune Petrea Tirel,presedintele asociatiei.


Asociatia de Legume Fructe Prisacanieste partener in proiectul  COOPERARE CU PRODUCĂTORII LOCALIPENTRU DEZVOLTAREA PACHETULUI ”ROADE ȘI MERINDE”, finantat prin PROGRAMUL NAȚIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ 2014-2020, Program finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin FONDUL EUROPEANAGRICOL PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ, submăsura sM16.4 din cadrul PNDR2014-2020.  Alături de Local Hub srl, lider în prezentul proiect,parteneri sunt Asociatia Femeilor din Mediu Rural „Olga Sturza”,Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogalniceanu” Miroslava,Asociatia de Legume Fructe Prisacani, Persoana Fizica AutorizataSacultanu Ion, Persoana Fizica Mihai Timofte.


Asociatia de Legume Fructe Prisacania fost gazda mai multor vizite la ferma in cadrul proiectului, in functie de sezon. Vizita se petrece in sat Prisacani comuna Prisacani din judetul Iasi. Punctul de pornire este muzeul “Dorul Satului” cu produse vechi agricole si pentru gatit amenajat intr-o scoala, unde ne asteapta ca si ghid chiar custodele Doru, fost invatator care impartaseste povestile locului din vremea razboiului si pana in prezent.

Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Mulțumim pentru abonare!
Ceva nu a funcționat. Mai încercați.