COOPERARE CU PRODUCĂTORII LOCALI PENTRU DEZVOLTAREA PACHETULUI ”ROADE ȘI MERINDE”

Proiectul  COOPERARE CU PRODUCĂTORII LOCALI PENTRU DEZVOLTAREA PACHETULUI ”ROADE ȘI MERINDE”, este finantat prin PROGRAMUL NAȚIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ 2014-2020, Program finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin FONDUL EUROPEAN AGRICOL PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ, submăsura sM16.4 din cadrul PNDR 2014-2020. 

Alături de Local Hub srl, lider în prezentul proiect, parteneri sunt Asociatia Femeilor din Mediu Rural „Olga Sturza”, Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogalniceanu” Miroslava, Asociatia de Legume Fructe Prisacani, Persoana Fizica Autorizata Sacultanu Ion, Persoana Fizica Mihai Timofte. 

Local Hub srl este un centru alimentar (food hub) care asambleaza si distribuie produse locale taranesti cu ingrediente naturale de la fermele mici din judetul Iasi si judetele vecine -sprijinind un sistem sanatos, vibrant de consum al unor roade si merinde locale.

Roade si Merinde urmareste sa raspunda nevoilor micilor ferme taranesti prin infiintarea unui centru regional de alimentatie in regiunea Nord-Est a Romaniei,  contribuind la dezvoltarea unor modele viabile de dezvoltare pentru aproximativ 100 de mici fermieri din regiune, avand rolul clasic de agregare a productiei "De la ferma direct la consumator" - prin construirea unui sistem de vanzare directa cu rolul de a sprijini dezvoltarea individuala a fermelor taranesti implicate.

SCOP:

Consolidarea cooperării între actorii locali în scopul comercializării produselor agroalimentare -pachetul "Roade si Merinde" potrivit conceptului de piață locală bazată exclusiv pe lanțuri scurte prin livrare la domiciliul sau locul de munca al consumatorului situat în municipiul Iasi 


OBIECTIVE:

1. Derularea parteneriatului în vederea implementării conceptului de piață locală exclusiv prin lanțuri scurte

2. Dezvoltarea conceptelor de produs

3. Promovarea produselor obținute în cadrul parteneriatului

4. Comercializarea produselor obținute în cadrul parteneriatului -nesustinut financiar din proiect


date de contact Local Hub srl - Iasi,   b-dul   Poitiers   nr   10,   Parcul   Stiintific   si   Tehnologic TEHNOPOLIS   Iasi,   in   incinta   FORTUS   SA,   parter,   sala   D.08,   Jud.   IASI,   J22/2980/2017,  CUI 38249670 cont   bancar RO74BTRLRONCRT0413704101 BANCA TRANSILVANIA IASI email contact@roadesimerinde.ro, www.roadesimerinde.ro 

Prezentul proiect se adresează cu precădere fermierilor mici din județul Iași, cu precadere cei care produc legume proaspete din bazinul legumicol de pe malul Prutului (comuna Prisacani), legumicultori si apicultori din comuna Miroslava, comuna vecina cu municipiul Iasi. Fermierii care vor fi angrenați cu precădere în proiect  provin cu precădere de pe o rază de maxim 75 de km depărtare de municipiul Iași, principala piață de desfacere a produselor agricole proaspete sau procesate, pentru a păstra principiul pieței locale.

Producătorii din fermele vizate de proiectul nostru se confruntă cu o serie de provocări:

    • Cantitatea, consistența și varietatea produselor cultivate sunt adesea insuficiente pentru a motiva un cumpărător să cumpere dintr-o singură fermă;

    • Investițiile în infrastructura, certificările, instalațiile de răcire și depozitare, asigurarea de răspundere civilă și protocoalele de siguranță necesare vânzării cu ridicata sunt extinse; 

    • Mulți cultivatori nu au timp, interes sau abilități pentru a gestiona cu succes o vânzare cu ridicata și o strategie de marketing, cu toate acestea, mai multe ferme pot veni împreună într-un număr de agregări diferite de produse, după  diverse modele de afaceri și să răspundă mai ușor acestor provocări.

    • Lipsa de predictibilitate in dimensionarea fermei, deoarece nu au acces, sau au un acces greu, la consumatorul final. Micul producator are nevoie de o structura de tip agregator de produse, ce le poate oferi predictibilitatea de care au nevoie, prin organizarea unor comenzi prestabilitate ale consumatorilor finali, persoane fizice, dar si desfacerea directă la gradinite, scoli, spitale, restaurant, etc.

    • Lipsa unui spatiu de procesare a materiei prime din ferma. Chiar daca vorbim de un producator de legume sau de un crescator de vaci, excedentul de materie prima, in urma vanzarii acesteia, poate aduce acest plus valoare prin procesarea acesteia si finantarea fermierului si in perioadele neprofitabile (iarna pentru legumicultori, de ex.). 

  • Fermierul nu are timp sa educe consumatorul, misiunea lui este sa produca.Proiectul isi propune sa preia aceasta problema si sa o resolve, ori prin crearea de grupuri organizate.

    • Lipsa timpului alocat vanzarii. Lipsa unei organizari a unei piete permanente a producatorilor locali este generata de faptul ca producatorul local nu prea are timp sa stea toata ziua in piata. Liderul de proiect -Local Hub srl - este entitatea care trebuie sa vina cu solutii: aducerea consumatorului sa cumpere direct din ferma, sa livreze cosuri in casele familiilor interesate, sa vina cu standuri mobile in cartiere, sa initieze automate de vandut legume proaspete, etc.

Serviciile de agregare pe care le pot furniza hub-urile alimentare de tip Local Hub srl (liderul de proiect) pun accent pe dezvoltarea agriculturii, deoarece local cererea la nivel de gros nu poate fi satisfăcută fără angajarea producătorilor mici și mijlocii.